top of page
Keresés
Helvetia Consulting Kft.

Mi is egy bérszámfejtő feladata?

Amikor ezt egy nem szakmabelitől kérdezi valaki, bizony sok esetben téves válaszok születnek, hiszen sok laikus úgy gondolja, hogy a bérszámfejtés egyenlő az adott cégen belül a bérek kiszámításával. Pedig ez a legkevésbé sem így van, hiszen ez a feladatkört tekintve mindössze a jéghegy csúcsát jelenti.


Mi egy bérszámfejtő feladata pontosan?

A bérek számítása és a kifizetések mellett számos más dolog is tartozik a bérszámfejtő feladatkörébe, amelyekkel jó tisztában lenni. Először is lényeges tisztázni azt, hogy a könyvelés és a bérszámfejtés két különböző szakterület, nem érdemes őket összekeverni, noha kéz a kézben járnak a legtöbb esetben. Az utóbbi esetben a munkakör fontos részét képezi például a különböző pénzintézetekkel való kapcsolattartás, de az is, hogy a munkavállalókat szakszerűen ellátja adózási és jogi információkkal ha éppen arra van szükség. Mindezeken felül a bérszámfejtő számítja ki az adott dolgozó nettó jövedelmét is a hozzá kapcsolódó adókkal és járulékokkal is számolva. Emellett folyamatosan képzi magát és naprakész információkkal rendelkezik például a nyugdíjjárulék, a társadalombiztosítás és az egészségbiztosítási járulék területén is. Feladatkörébe tartozik emellett a szabadságokkal való elszámolás, az emelésekkel, bónuszokkal való kalkulálás is.


Kinek van szüksége bérszámfejtőre?

Valójában minden olyan kisebb vagy nagyobb cégnek, aki munkavállalókat foglalkoztat. Ilyen esetben egy bérszámfejtő nélkül egyáltalán nem mennének gördülékenyen a dolgok, sőt, akár anyagi hátrányba is kerülhet az adott vállalkozás, ha ez a szakember nem elég precíz és nem mindig naprakész.


Bérszámfejtés személyesen vagy online

Mivel ma már nagyon sokan külsős céget bíznak meg a bérszámfejtés feladatával ahelyett, hogy alkalmaznának egy ilyen szakembert, egyre több helyen kerül előtérbe az online kapcsolattartás e téren. Hiszen mivel egy vállalkozás vezetőjének a naptára rendszerint igencsak zsúfolt, így ott spórol az ember időt, ahol tud. Ennek köszönhetően nem szükséges az adott dokumentumokkal ellátogatnia az irodába minden alkalommal személyesen, bőven elég azokat elektronikus formában eljuttatni a szakembernek. Ráadásul az sem gond, ha Ön csak késő este vagy kora reggel jut el odáig az időbeosztásában, hogy egy kicsit átnézze az aktuális adatokat, ennek sincs semmi akadálya, hiszen az online bérszámfejtés szolgáltatás éjjel-nappal, a nap huszonnégy órájában elérhető, hála egy speciális szoftvernek. Ennek köszönhetően pedig nem csak a kényelmes adminisztráció és az átlátható virtuális adatok tárolása, de a különböző határidők közeledtéről is értesítést kaphat.


Vagyis a fentieket látva nem kérdés, hogy a bérszámfejtés feladatához elengedhetetlen hosszú távon egy megfelelő szakember, aki nem csak kézben tartja az ügyeket, de naprakész a szakma minden területén és precízen elvégzi a rá váró feladatokat.


15 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page